İstanbul’da Boğaz Turu

İstanbul'da Boğaz TuruMakalemize İstanbul Boğazı ile ilgili bilgilendirmeler yaparak başlayalım.

İstanbul Boğazı, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran bir su yoludur. Uluslararası olan bu su yolu, Marmara ve Karadeniz’i de birbirine bağlamaktadır. Bosphorus olarak da adlandırılmaktadır. İstanbul Boğazı, şehri Asya ve Avrupa Yakası olarak ikiye bölmektedir.

Boğazlar Sözleşmesi ile uluslararası su yolu niteliğini kazanan İstanbul Boğazı, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile de tamamen Türkiye Cumhuriyeti’nin himayesi altına alınmıştır.

Türk Boğazları olarak adlandırılan Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan birisidir.

Boğazın kıyıları, birden fazla uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı İmparatorluğu’na başkent olan İstanbul, günümüzde Türkiye’nin en büyük kenti, turistlerin gözdesi, tarih kokan bir kent olmasının yanında da Türkiye’nin önemli simgelerinden birisidir.

İstanbul’da Boğaz Turizmi

İstanbul Boğazı’nın üzerine geçiş noktası olarak, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlamak ve karayolu ulaşımı adına 3 adet köprü yapılmıştır. Bu köprüler; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü eski adıyla Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmed Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’dür.

İstanbul’da toplu taşımalar için önemli noktalardan olan İstanbul Boğazı’nda kıtalar arası ulaşım; deniz otobüsleri, yük, araç ve yolcu taşıyan feribotlar, vapurlar, yolcu motorları ile desteklenmektedir. Deniz altı raylı sistemle yapılan Marmaray ile kıtalar arası ulaşım kesintisiz devam etmektedir. Alternatif bir karayolu geçişi olan, Avrasya Tüneli ile de deniz tabanının altından boğaz geçişlerine ulaşım sağlanabilmektedir.

İstanbul Boğazı, Karadeniz’e kıyısı bulunan bazı ülkeler için Akdeniz’e tek geçiş yoludur. (Bulgaristan, Gürcistan, Romanya ve Ukrayna) Boğazın kıyılarında yerleşim yerleri olan ilçe, semt ve köyler bulunmakta ve Boğaziçi olarak adlandırılmaktadır. İstanbul’da Boğaziçi’nde 7 ilçe bulunmaktadır.

İstanbul Boğazı, kültüre çok fazla etkisi bulunmaktadır. Resim, moda, sinema, televizyon, film, müzik, turizm ve yemek gibi birçok kültürü içinde barındırmaktadır.

İstanbul’u Boğazı ile birlikte keşfetmeyi, Boğaz’dan geçerek martılara simit atmayı, Boğaz turu ile İstanbul’un güzelliğine bir de denizden bakıp şahit olmayı ister misiniz? Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul’da denizin kokusunu alıp, ciğerlerinizi temizleyerek güzel şehri hissedeceksiniz. Mola İstanbul ile her gün farklı mekanlar gezip İstanbul’da boğazı geçerek yepyeni bir konsepti ile tatil yaparak Boğaz turu ile Boğaz’ı gezeceksiniz.

Boğaz turu imkânları sağlayan Mola’da bambaşka bir tamolatil konsepti yerini alıyor.

Bavullar hazırsa Mola’ya bekleniyorsunuz…

Önceki
İstanbul’da İnanç Turizmi
İstanbul’da Boğaz Turu